Freelancers vrij en blij verkrijgen zelf de opdrachten!

Is dat zo en wat zeggen recente onderzoeken daarover? In een zomertijd met ‘weinig nieuws’ draaien onderzoekers overuren. Vorige week presenteerde TNO en CBS de eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015. De ZZP barometer onderzoekt hoe ZZP’ers aan opdrachten komen. Oud nieuws met nieuwe termen of ligt het toch anders? En wat doen we er mee?

Oud nieuws…

Het aantal ZZP’ers groeit en is blijer met zijn werk, enkelen maken zich zorgen over de toekomst, twijfelen of ze terug in loondienst moeten gaan en tegelijkertijd ziet de meerderheid zichzelf over vijf jaar het liefst nog steeds als ZZP’er:

  • De populatie zelfstandigen groeit als verwacht, de magische grens van 1 miljoen zelfstandig ondernemers is gepasseerd! Er zijn 1,3 miljoen zelfstandigen in Nederland, 78% daarvan is ZZP’er.
  • De ZZP’er is meer tevreden over zijn werk dan professionals in loondienst: 27% van de freelancers t.o.v. van 17% vaste medewerkers is zeer tevreden over hun werk.
  • Het is ook geen nieuws dat een groot aantal freelancers zich zorgen maakt over hun toekomst, dat blijkt meer dan de helft te zijn.
  • Een kwart van de freelancers speelde met de gedachte toch weer in loondienst te gaan, de helft daar weer van heeft dat ook gedaan.
  • Toch ziet het merendeel (84% ) zich over vijf jaar het liefst nog steeds actief als freelancer.
  • Uit dit onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de ZZPers (71%) vindt dat zijn kennis en vaardigheden goed aansluiten bij hun werkzaamheden ten opzichte van 62% van de werknemers.

Als we heel eerlijk zijn, geeft dit onderzoek geen extreme uitkomsten, het onderbouwt de algemene verwachtingen over de arbeidsmarkt en verhoudingen daarbinnen. Een ander onderzoek biedt evenmin vele onverwachte uitkomsten.

Vrij en blij verkrijgt de freelancer zelf opdrachten: einde van de intermediair?

Dat lijkt toch niet zo te zijn. De ZZP barometer voerde, in opdracht van YACHT, een onderzoek uit naar welke kanalen het meest effectief zijn voor een ZZP’er in het verkrijgen van zijn opdrachten. En wat blijkt? Wederom geen nieuws: Het meest effectieve kanaal blijk een bemiddelaar te zijn: 68% (n-519) verkrijgt een opdracht via een bemiddelaar. Gevolgd door marktplaatsen (63%) en Linkedin (49%). Wel bijzonder vinden wij dat 63% van de ZZP’ers opdrachten via marktplaatsen verkrijgen. Dat hadden wij niet helemaal verwacht, de geluiden die wij horen van ervaringsdeskundigen zijn anders.

Vrij en blij verkrijgt de freelancer zelf opdrachten: marktplaatsen zijn DE uitkomst?

Een interim professional vertelde mij laatst waarom hij nooit meer zal reageren via een marktplaats. Het volgende was hem overkomen: De beste man reageerde via een marktplaats op een opdracht, er was een hele goede match en toch kreeg hij een afwijzing… Hij nam contact op met de marktplaats en informeerde naar de reden. De dame van de marktplaats bevestigde dat zijn afwijzing heel logisch was; zij zochten immers iemand met HBO diploma voor deze vastgoed rol, deze professional is in het bezit van een HTS diploma, dat is niet te vergelijken en daarom is men met andere kandidaten verder gegaan… (als ik wil, kan ik putten uit vele soortgelijke anekdotes).

Weer een nieuwe term voor de ZZP’er: de nieuwe en de klassieke!

Het blijft blijkbaar lastig om de freelancer / ZZP’er een goede naam te geven. In het CBS / TNO onderzoek vindt men het belangrijk nog weer een nieuwe term in het leven te roepen. Men maakt onderscheid tussen de “nieuwe ZZP’er” en de “klassieke ZZP’er”. De “nieuwe ZZP’er” zet vooral zijn eigen arbeid in. De “klassieke ZZP’er” verkoopt of produceert vooral grondstoffen en of producten.

Als we dat toepassen op de populatie die we eerder zagen groeien: 78% van 1,3 miljoen wordt gezien als freelancer (of ZZP’er), daarvan blijkt 73% “nieuwe ZZP’er” te zijn. Dan zijn er in Nederland dus bijna 750.000 professionals die hun eigen talent, specialisme en kracht in de markt zetten en op die manier deelnemen in ‘ondernemend Nederland’. Een flinke groep professionals die, ondanks het feit dat zij een steeds belangrijker deel uitmaken van ons werkleger, nog steeds geen duidelijke plek in de maatschappij heeft. Gelukkig wel vele termen om hen te duiden.….

Wij verbazen ons over het gedoe met alle verschillende benamingen, hoe relevant is de term en waar gaat het eigenlijk om? Laten we proberen flexibel te denken over werk en arbeid. De wereld van werk verandert; gaat het ons lukken om in werk te denken in plaats van banen? Wie de taak uitvoert is uiteindelijk een professional, in vaste dienst, tijdelijk medewerker, zelfstandige, vanuit een maatschap of andere samenwerkingsvorm… en die groep die groeit, dáár gaat het dus over. Laten we hen als vakvolwassen professionele ondernemers benaderen. We hebben nu wel aangetoond met vele onderzoeken dat de groep groeit en zal blijven groeien.

Conclusie

Prima onderzoeken die bevestigen wat we al weten, onderbuik of niet. Leuk om even te lezen tijdens de vakantie. Maar wat moeten we nu met al die resultaten? Blijven onderzoeken? Leuker is er iets mee te doen. Her en der ontstaan weer coöperaties, maatschappen en netwerken, opgezet door intermediairs die naarstig zoeken naar een nieuw verdienmodel enz. Maar is dat iets waar de ZZP’ers, Freelancer, Nieuwe ZZP’er echt op zit te wachten? Op welke vraag is dat een antwoord?

Gaat het niet gewoon om de opdracht, die moet interessant zijn, goed betalen en bovenal bijdragen aan wat jij als ZZP’er wil bereiken. Je bent toch niet voor niets ondernemer geworden? Deze onderzoeken roepen bij mij alleen nog maar meer vragen op.

Wil jij als ZZP’er, nieuw of klassiek, freelancer in een maatschap of via een netwerk er nog één beantwoorden?

Wat heb jij als professionele, ondernemende, vakvolwassen freelancer nodig van een intermediair bureau?

Misschien doen we er bij Stratic wel iets mee en benaderen we die groeiende vrije en blije groep ZZP’ers eindelijk zoals zij dat wensen, met een dienstverlening die voor hen nuttig is!

Op naar een mooie zomer, ik kijk uit naar de boeiende gesprekken die ongetwijfeld zullen volgen!


« terug naar alle updates

Stel je vraag