
Goed opdrachtgeverschap: wat is dat en hoe doe je het?
We weten dat inzicht en betrokkenheid in het samenspel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer het rendement in en na de opdracht verhoogt. Hoe kijken wij vanuit Stratic hier tegenaan?
‘Goed Opdrachtgeverschap’ is meer dan het zorgen voor de juiste randvoorwaarden waardoor de samenwerking met een interim professional optimaal (lijkt) te worden. Juist wanneer organisaties en freelance professionals elkaars motieven en drijfveren beter begrijpen, verbetert de samenwerking tussen die twee partijen sterk en ontstaat écht rendement. Dat is onze ervaring.
Dan is er ook nog zo iets als ‘Goed opdrachtnemerschap’… Waar gaat dat over? In een volgend blog hier meer over. Blijf op de hoogte, volg Stratic via LinkedIn en schrijf je in voor onze nieuws brief.
Individualisering & flexibilisering
Kansen voor opdrachtgever en opdrachtnemer: We zien een verdere individualisering van de arbeidsmarkt. En we zien de wens / noodzaak van organisaties om te flexibiliseren. Wanneer deze twee trends – op zich twee losse ontwikkelingen – elkaar treffen, biedt dat kansen als het slim wordt opgepakt. Benut de positieve kracht van zowel de individualisering als van de flexibilisering. Zorg voor ‘Goed opdrachtgeverschap’ en huur professionals in die ‘goed opdrachtnemerschap’ hoog in het vaandel hebben staan. Gelijkwaardigheid en waarde toevoegen nemen een centrale rol in bij het succesvol uitgeven en uitvoeren van opdrachten.
Goed opdrachtgeverschap: hoe doe je dat?
‘Goed opdrachtgeverschap’ heeft wat ons betreft harde en zachte kanten: Natuurlijk moet een organisatie een duidelijke opdracht verstrekken, regelmatig feedback geven op de inhoud, verwachtingen blijven managen, kaders stellen én flexibel blijven. Onderschat de het belang van de zachte kant niet: stel je gelijkwaardig op, voeg ook waarde toe voor de ZZP’er.
Wil je als opdrachtgever echt dat je een bevlogen professional hebt die altijd een extra stapje zet, dan moet je niet alleen zorgen dat de opdracht goed bij de ervaring en het cv van de interim-professional past; ook moet de opdracht groeimogelijkheden bieden aan de interim-professional, zodat zijn reputatie en netwerk verder worden versterkt. Hiervan profiteert uiteindelijk niet alleen de interim-professional, maar ook de organisatie en haar reputatie als goed opdrachtgever.
Een advies aan inhurende organisaties: besteed meer aandacht voor de afsluiting van de opdracht. Hoewel de inhuurprocessen redelijk op orde lijken, zijn de verbeteringen met name in de laatste stappen van het proces nuttig. Zorg voor een gestructureerd exit interview waarin de resultaten van de opdracht vastgelegd worden. Het is aan te bevelen deze informatie te gebruiken bij wervings- en selectiebeslissingen voor toekomstige opdrachten. Zorg dat kennis, ervaring en feedback niet met de ZZP’er de deur uitloopt!
Wat ‘goed opdrachtgeverschap’ nu precies is, en wat het vooral niet is blijft een boeiend onderwerp. Dat vind ook Hoogleraar Ondernemerschap aan de universiteit van Tilburg Arjan van den Born hij voert nu een uitgebreid onderzoek naar dit fenomeen.
Wij blijven hem daarin volgen en houden ons netwerk uiteraard op de hoogte. Wederom uitkijkend naar de mooie gesprekken die we over dit onderwerp zullen voeren!